30 Aralık 2011 Cuma

SADRAZAM LOKUMU


Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm bir tarif bu. Çok hafif ve lezzetli oluyor.
Bu gün sağolsun arkadaşlar test etti ve onayladı.
MALZEMELER:
5 yumurta
5 fincan şeker
1/2 çaybardağı kaynar su
5 fincan un
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya
Kreması İçin:
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
8 yemek kaşığı şeker
3,5 su bardağı süt
1/2 paket kremşanti
1 paket vanilya
Dışı İçin:
3 su bardağı süt 
2 su bardağı hindistancevizi

YAPILIŞI:
Öncelikle kremayı hazırlayın. Süt, un ve şekeri tencereye alıp karıştırarak kaynatın. Krema kıvamına gelince ocaktan alın vanilya ve kremşantiyi (kremşanti yerine kibrit kutusu kadar tereyağı veya margarin ekleyebilirsiniz) ekleyerek mikserle 5 dakika çırpın.

Pandispanyası için yumurtayı bir miktar çırpın daha sonra şekerle birlikte mayonez kıvamına gelene kadar  mikserde çırpın. Sıcak suyu ekleyip bir kez daha çırpın.
Un, kabartma tozu  ve vanilyayı eleyerek ekleyip  karıştırın ve yağlı kağıt serdiğiniz  fırın tepsisine hamuru boşaltın, üzerini düzeltip 170 dereceli önceden ısınmış fırında kurutmadan pişirin.

Kek pişince   istediğiniz büyüklükte dikdörtgen parçalar kesin. Bu parçaları tekrar enlemesine ikiye kesin, yani bir dikdörtgen parçadan iki tane kek elde edin.
Kestiğiniz parçanın kızarmış tarafını   dışa alarak kremadan sürün ve rulo şeklinde sarın. (iki ucu birleşse yeter)
Hazırladığınız mini pastayı ılık süte batırın ve çıkarın, geniş bir tabağa hindistancevizini serpin, süte batırdığınız pastayı hindistan cevizine bulayın ve bir kaba tüm pastaları yanyana dizin.
En az 4-5 saat buzdolabında dinlendirin.

 ( pastaları rulo yapmada gecikince rulolar soğuyup kırılıyor .Bu nedenle önce hepsini kremalayıp rulo yapın daha sonra süte batırp hindistan cevizine bulayın.)
 AFİYET OLSUN...

Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...

28 Aralık 2011 Çarşamba

Dereotlu poğaça



Bu poğaçanın kokusunu çok seviyorum. dereotu ayrı bir koku ve tat veriyor. Tabiki içide zeytin ezmeli olacak. tarfine gelince;

Malzemeler:

1,5 su bardağı ılık süt

1,5 çorba kaşığı toz şeker

1 pk yaş maya

1 adet yumurta

1 su bardağı sıvı yağ

yarım demet dere otu

tuz

aldığı kadar un

Yapılışı;

sütü ılıtıp şeker ve mayayı ilave edip mayanın çözünmesini sağlayın. 10 dk mayanın kabarmasını bekleyin. dahasonra yumurta , yağ , dere otunu ve tuzu ilave edip karıştırın . Unu ilave edip yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olsun . üzerini kapatıp bir saat kadar ılık bir yerde mayalanmasını sağlayın. Ben içerisine 1 çay kaşığı kadar zeytin ezmesi koyuyorum.Bu poğçaya çok yakışıyor. siz sade veya peynir koyabilirsiniz. Yağlanmış fırın tepsisine yumurta büyüklüğünde parçalar yuvarlayıp dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Kokusuna bayılacaksınız. Afiyet olsun...

25 Aralık 2011 Pazar

HAVUÇLU-TARÇINLI KEK



Malzemeler
3 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1-2 tatlı kaşığı tarçın
1 büyük havuç rendesi
1 su bardağına yakın iri çekilmiş ceviz
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un


Yapılışı:
Öncelikle 3 yumurta iyice çırpılır. Daha sonra 2 bardak şeker ilave edilip çırpılmaya devam edilir. Mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sonra sırasıyla süt , yağ ve tarçın ilave edilir, karıştırılır. Un ve kabartma tozu elenerek ilave edilir. Çok yoğun bir kıvamı olmayacak kaşıkla kek hamurunu alıp tekrar kaba boşalttığınızda dökülen hamurun izi 1-2 saniye içinde kaybolacak ama dökerdökmez değil. Tüm malzemeler hazır olunca havuç rendesi ve cevizi ilave edip kaşıkla karıştırın. Fırınızı önceden 180 derecede ısıtın. Kalıbınızı önce yağlayıp sonra unlayın ve hamurunuzu boşaltın. Yaklaşık olarak 45-50 dakikada pişiyor. Kalıpta yaptığımız için pişme süresi uzun. Tepside daha kıssa sürede pişer. İlk 25 dakika sakın fırının kapağını açmayın. Birde kalıpta küçük fırında pişirirken içi pişmeden üstü çabuk yanıyor. 25 dakika sonra yada siz bakın. Yanmaya başlayınca üzerine alüminyum folyo koyun. Piştiğini anlamak için ise bir bıçak batırın temiz çıkıyorsa pişmiştir. Kalıbında biraz soğutup çıkarın . Ben üzerine pudra şekeri serpiyorum görüntüsü daha güzel oluyor.
Afiyet olsun




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...