22 Nisan 2012 Pazar

ANNEMİN POĞAÇASI

Annemin tarifiyle yaptığım poğaçalar. Mayalı poğaçaları seviyorum ama ertesi gün aynı lezzette olmuyor. Malum mayalı ürünler taze ve sıcakken güzel. Bu poğaça ise karbonatlı çabuk bayatlamıyor. Lezzetini seviyorum.

MALZEMELER
1 kaseden 1 parmak eksik yoğurt
1 kase erimiş  margarin+ sıvıyağ(yarı yarıya)
2 yumurta( birinin sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket karbonat

İÇİ
maydanoz peynir karışımı

YAPILIŞI

Yağ, yoğurt , yumurta ve tuz karıştırılır. Homojen hale gelince un ve karbonat ilave edilir. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak iç harç konur. Yağlanmış fırın tepsisine dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür. İstenirse çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun...

Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...

19 Nisan 2012 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA


Buzluktaki yazdan kalma barbunya... Biz bir yemek değilde yemeğin yanında çeşit olarak seviyoruz.

MALZEMELER
1/2 kğ ayıklanmış babunya
1 adet orta boy patates
 2 adet orta boy havuç
1 adet soğan
1 kaşık domates, 1/2 kaşık biber salçası
1 su bardağı kadar zeytinyağı
tuz

YAPILIŞI

Soğanları küçük küçük doğrayıp zeytinyağında kavuruyoruz. Daha sonra küçük küp küp doğradığımız patates ve havuçları atıp 1-2 çeviriyoruz. Sonra salçasını ilave edip. sıcak su koyuyoruz. Hemen arkasından barbunyayı ilave ediyoruz. Tuzunu atıp barbunyalar pişene kadar bekliyoruz. Ilınınca limon sıkıp afiyetle yiyoruz. Ben buzluktan barbunya kullandığım için ayrıca kaynar suya atıp 2-3 dk haşlayıp süzdükten sonra ilave ettim. Tazesini doğrudan katabilirsiniz.Ya da kuru barbunyayı bir gece önce ıslayıp kuru fasulye gibi önceden haşlayıp ilave edebilirsiniz.
Yağ ve salça miktarını siz kendi zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...


17 Nisan 2012 Salı

KABAK MÜCVER






Kabak mücver yazdım ama annemin tarifine göre yapınca yarısıda patates. Gerçekten böyle daha çıtır oluyor. Gerçi annem ev unu koyuyor ben normal un kullanıyorum. Ev unu nedir diye sorarsanız Malatya'da değirmende buğdayın öğütülmesi ile elde edilen katkısız un. Şimdiki deyimle organik.

MALZEMELER

2 adet kabak
2 adet patates
1 tutam maydanoz
1 yumurta un
tuz
karabiber
pul biber
kızartmak için yağ

YAPILIŞI
Kabak ve patatesleri rendeleyip üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpip yaklaşık 10 dk bekliyoruz. Suyunu verince sıkıp suyunu süzüyoruz. İçerisine yumurtayı, doğranmış maydanozu , tuzunu baharatını ilave edip karıştırıyoruz. Un ilave edip karıştırıyoruz.(ben yarım çay kaşığıda kabartmatozu veya karbonat koyuyorum) Koyu kıvamlı bir kek gibi olacak, sulu gözükmeyecek. Kızgın yağda arkalı önlü kızartıp havlu kağıt üzerine koyu fazla yağını alıyoruz.

Afiyet olsun...

Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...

16 Nisan 2012 Pazartesi

İRMİK HELVASI



MALZEMELER

2 bardak irmik
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
3 kaşık un
1 kase iri kırılmış ceviz

ŞEBETİ İÇİN
3 bardak şeker
5 bardak su

YAPILIŞI
Öncelikle şerbetini ocağa koyup 2-3 dk kaynatın. Yağınızı tavaya koyup eritin. irmiği ve unu ilave edip kavurmaya başlayın. yanmaması için karıştırmanız gerekli.hafif rengi dönünce cevizleri katıp kavurmaya devam edin. rengini alınca sıcak şerbetini döküp bir karıştırıp ağzını kapatın. Suyunu çekince olmuş demektir.( irmikten dolayı pişmemeişse biraz su ilave edebilirsiniz.)

Afiyet olsun...


Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...

15 Nisan 2012 Pazar

ÇİKOLATALI MAKARON


MALZEMELER

150 gr yumurta akı
60 gr toz şeker
20 gr kakao
150 gr toz badem
300 gr pudra şekeri
bir çimdik tuz

Kreması İçin

120 gr bitter kuvartür çikolata
120 ml krema

YAPILIŞI
Yumurta aklarını bir çimdik tuz ile çırpmaya başlayın yavaş yavaş toz şekeri ekleyip kıvamlı hale gelene kadar çırpın.
Ayrı bir kapta kakao, toz badem ve pudra şekerini birlikte eleyin. Bir spatula yardımı ile tüm malzemeyi karıştırın. Bu aşamada yumurta aklarını söndürmemeye çalışın.( aynı yönde alttan üstte doğru karıştırın.)hamuru sıkma torbasına koyup, yağlı kağıt serili fırın tepsisine 3-4 cm çapında daireler şeklinde sıkın. Hamur bitince tepsiyi 1-2 defa hızlıca tezgaha vurun(oluşan tepeler ve hava kabarcıkları kaybolsun)
Makaronların üzeri kuruyana kadar yarım saat kadar bekletin. Fırınınızı 175 dereceye ayarlayıp ısıtın. Makaronları koyduktan 2 dk sonra fırın kapağını aralayıp tahta bir kaşık koyun ve aralık olarak pişirmeye devam edin. 5 dk sonunda makaronlarınız eteklenmeye başlayacaktır.10-12 dk sonra fırından çıkarabilirsiniz. Makaronlarınızı yağlı kağıttan ayırdıktan sonra tel ızgarada soğutun.
İki makaron arasına kremanızı sürerek birleştirin. Kapalı bir kap içerisinde buzdolabında muhafaza edin .Tercihen 1 gün dinlendikten sonra yiyin.
kremesı için ganaj hazırlayın.

Afiyet olsun...
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...

14 Nisan 2012 Cumartesi

PAZILI BÖREK




Pazı sarması yapıp yedik, ama saplarını asla atmam. Onlardanda bu börekleri yaptım.

MALZEMELER

2 adet yufka
1 kase yoğurt
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet soğan

YAPILIŞI
Öncelikle pazı saplarını küçük küçük doğrayıp yumuşayana kadar haşlayın.
Yarım çay bardağı sıvı yağda küçük küçük doğradığınız soğanları pembeleşene kadar kavurun, sonra pazıları ilave edin. Bir iki çevirip tuzunu, karabiberini ilave edip altını kapatın.
Börek harcı için yoğurdu 2 yumurta(1' nin sarısını üzerine ayırın), yarım bardak sıvıyağ karıştırın. Yufkalarınızı 6 parçaya bölerek hazrladığınız harcı fırçayla sürün pazılı harçtan 1-2 kaşık koup sigara böreği gibi sarın. yağlanmış fırın tepsisine dizin. üzerine yumurta sarısı ve isteğe göre çörek otu serpin. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...

Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...

12 Nisan 2012 Perşembe

PAZI SARMASI

Eşimin en sevdiği yemek. Pazarda pazıları görünce dayanamadım hemen aldım, sardım.
Bu pazıların yaprağını sarıyorum, saplarını ise atmayıp börek yapıyorum .Harika oluyor tavsiye ederim. 

Malzemeler
2 demet pazı
250 gr kıyma
1 çay bardağı bulgur
2 çay bardağı pirinç
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 kaşık damates salçası
1 kaşık biber salçası
kuru nane
tuz, karabiber


Yapılışı
Öncelikle pazı yapraklarını yıkayıp saplarını kesiyorum. Yaprakları bir kabın içerisine açarak koyup üzerine kaynar su döküp biraz bekliyoruz. Bu sırada iç malzemesini hazırlayabiliriz. Bir kaba kıymayı, yıkayıp süzdüğümüz pirinci ve bulguru,toplam 1 kaşık domates ve biber salçasını, yağı,tuz karabiber ve nanesini koyup harcı yoğuruyoruz.Pazıları sıcak sudan alıp soğuk suya tutup süzüyoruz. Tencerenin dibine pazı yapraklarından bir kat serin.(yanmasını engeller) sonra sardığımız pazıları tencereye dizelim.Üzerine bir tabak koyalım.
Ayrı bir tavada 2 kaşık tereyağ, 1 bardak sıvı yağı eritip, toplam 1 kaşık biber ve domates salçasını koyup kokusu çıkana bekleyin. Sıcak su koyarak sulu harç hazırlayıp sarmaların üzerine dökün tuzunu ilave edip pişirmeye bırakın . sarmanın suyu sarmaların 1-2 parmak üzerine çıkacak şekilde olmalı. Yaklaşık 1 saat pişirin. Bu arada suyu azalırsa ilave edin çabuk dibine tutuyor.
Afiyet olsun...

Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...

8 Nisan 2012 Pazar

YOĞURTLU TAVUKLU SALATA


Çok sevdiğim bir salatadır. Ama aksilik ev yoğurdu olunca biraz sulu oldu. Hazır yoğurdu almam ama bu tür salatalarda daha kıvamlı oluyor.

MALZEMELER

1 adet kemikli tavuk göğsü
Bir kavanoz konserve bezelye
 1 kase ceviz
2-3 diş sarımsak
2 kaşık mayonez
yoğurt
tuz
YAPILIŞI
Tavuğu haşlayıp küçük parçalara ayırıyoruz. Daha sonra bezelye ve iri dövülmüş cevizi ilave ediyoruz.
Yoğurdumuza dövdüğümüz sarımsakları, tuzu ve mayonezi ilave edip karıştırıyoruz. yoğurtlu harcı tavukların üzerine döküp karıştırıyoruz.
Afiyet olsun...


Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...

5 Nisan 2012 Perşembe

BÜLBÜL KONAĞI

İlk defa denediğim bir tarifti. Doğrusu pek umutlı değildim ama Misafirlerim çok beğendiler.

MALZEMELER
1 yumurta
1 paket margarin
1,5 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
1 kase ceviz

ŞERBETİ İÇİN
3,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
limon
YAPILIŞI
Ön hazırlık olarak şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım.
Hamuru yoğuracağımız kaba yoğurdu, eritip sğuttuğumuz margarini, yumurtayı, sıvı yağı ve sirkeyi alalım. azar azar unu ve kabartma tozunu ilave ederek kulak memesi kıvamında hamur elde edelim. hamurdan bir parça alıp merdane ile açalım. açtığımız hamurdan yuvarlak parçalar çıkaralım.( ben yuvarlak kurabiye kupatları ile kestim siz çay bardağı kullanabilirsiniz.) Kestğimiz yuvarlak parçaların yarısının ortasından küçük kapakla kesip çıkaralım. Simit şeklindeki ikinci parçayı birincinin üzerine yumurta akı sürerek yapıştıralım. Havuz şeklini alan tatlılarımızın boşluklarına birer yarim ceviz içi yerleştirelim. bende yarım ceviz içi yoktu yada  çok büyüktü buyüzden iri parçalara bölüp koydum.
Fırına sürmeden öce üzerine yumurta akı sürelim. tatlılarımızı 180 derecede üzeri  kızarana kadar pişirelim. fırından çıkar çıkmaz şerbeti dökelim.

Afiyet olsun...

Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...



3 Nisan 2012 Salı

ERİŞTE ÇORBASI


MALZEMELER

1 kase erişte

1/2 çay bardağı siyah mercimek

bir çay bardağı sıvı yağ

1 kaşık domates, 1 kaşık biber salçası
 1 adet soğan
tuz


Öncelikle mercimeği yıkayıp haşlanmaya bırakıyoruz.( siyah yoksa yeşil mercimekte kullanabilirsiniz) Mercimek haşlanınca tuzunu koyup erişteyi ilave ediyoruz. bu sırada soğanı küçük küçük doğayıp sıvı yağ ile kavuruyoruz. pembeleşince salçaları ilave ediyoruz. erişte pişince salçalı soğanı da ilave edipp özleşene kadar pişiriyoruz. Piştikçe koyulaşan bir çorba . Bu nedenle gerektikçe sıcak su ilave ederek ayarlayabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için burayı tıklayabilirsiniz...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...