30 Nisan 2013 Salı

MİDYE TATLISI

 
 
MALZEMELER
 
 
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1/2 Su bardağı buğday nişastası
4-5 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Arasına serpmek için: Buğday nişastası
Üzeri için 200 gr. eritilmiş tereyağı
İçi için: Ceviz
Şerbeti için
4,5 su bardağı şeker
4.5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Bir fiske tuz 
 
YAPILIŞI
 
Şurubu hazırlayın. Ne çok cıvık ne de koyu kıvamlı olmayacak.
Sıvı malzemeleri bir kaba alıp karıştırın. Un, nişasta ve k. tozunu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.10 dk hamuru dinlendirin.
Hamuru 15 eşit parçaya bölün. 15 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirme sonunda hafif nişasta serperek bezeleri tek tek tabak büyüklüğünde açın.
Aralarına nişasta serperek üst üste koyun. En üste nişasta serpmeyin.
Merdane yardımıyla büyütebildiğiniz kadar büyütün.
Uç kısmından başlayıp sıkıca rulo yapın.
Ruloyu birer parmak eninde dilimlere kesin.
Her bir parçayı merdaneyle avuç içi büyüklüğünde açın.
Ortasına bir parça dövülmüş ceviz koyup bastırmadan kapatın.
Bütün parçalar bitince tepsiye dizin ve eritilmiş tereyağını üzerine kaşıkla gezdirin.
200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar kızartın.
 Fırından çıkınca soğuk şerbeti dökün
3-4 saat sonra tatlınız servise hazır.
(benim tatlılar biraz büyük oldu ama bir dahaki sefere daha küçük yapacağım)
 
 
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...

23 Nisan 2013 Salı

KARNIYARIK

 
MALZEMELER
 
6 adet küçük boy patlıcan
 1 adet soğan
1 adet domates
2-3 adet yeşil biber
 1 yemek kaşığı  biber salçası
 1 yemek kaşığı  domates salçası
 250 gr kıyma
1-2 domates
maydanoz
sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber
 
 
 
YAPILIŞI
 
Patlıcanları alacalı soyup, iyice yıkadıktan sonra suyunu havlu ile çektirin ve az yağda kızartın.  Daha sonra aynı tavada doğranmış soğanları kavurun, kıymayı ekleyerek bir müddet daha kavurun ve biberleri, ekleyerek karıştırın .Salçaları ilave edip kokusu çıkınca küp küp doğramış olduğunuz 1 adet domatesi, tuzu, baharatları  ekleyerek pişirin. En son incecik doğradığınız maydanozları katıp altını kapatın. Tavaya patlıcanların ortalarını keserek yerleştirin ve bu kesiklerden patlıcanın içine bastırarak iç malzemesine yer açın ve malzeme ile patlıcanları doldurun. Kaynayan suyu ilave ederek ocakta pişin. Dilerseniz bu işlemi fırında  yapabilirsiniz.
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...
 
 


22 Nisan 2013 Pazartesi

ISPANAK BUĞULAMA




MALZEMELER
 
Yarım kilo ıspanak
1 tane kuru soğan
1 Su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Zeytinyağı
 
YAPILIŞI
 
Ispanağı yıkayıp doğrayalım. Kaynamış suya atıp biraz öldürelim oradan soğuk suya atıp sıkıp bir kenara alalım. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda biraz öldürelim.İçine salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.İçine yıkanmış pirinci 3 su bardağı kaynamış suyu ve tuzu ekleyip pişmeye bırakalım.Suyunu çekmek üzere olan pirincin içine ıspanağı koyup bir kere karıştıralım.Tencerenin kapağını kapatıp 2-3 dakika kadar daha pişirip  altını kapatalım. Demlemeye bırakalım.
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...
 
 

20 Nisan 2013 Cumartesi

ÇÖKELEK KAVURMASI



Kahvaltı için harika bir yemek. Taze çökelek çok faydalıymış ama ben kahvaltıda öyle yiyemiyorum. Ama kavurunca tadına doyum olmuyor. İsterseniz bu şekilde hazırlayıp gözleme içi olarak da kullanabilirsiniz.
 
MALZEMELER
1/2 kğ taze çökelek
1 adet kuru soğan
1-2 adet biber ( mevsimine göre)
1 adet domates  ( mevsimine göre)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
yarım demet maydanoz
1er tatlı kaşığı domates ve biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
tuz
aslında malzemeleri kendinize göre ayarlayabilirsiniz
 
 
YAPILIŞI
 
Soğanları küçük doğrayıp pembeleşene kadar kavurun. biber ide biraz öldürün salçasını ilave edin.
salçanın kokusu çıkınca domatesi ilave edip bira yumuşatın ve çökeleği katıp karıştırın. Doğranmış maydanozunu, pul biberi ve tuzunu ilave edip altını kapatın.
 
AFİYET OLSUN...
 
 
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...
 
 
 
 

19 Nisan 2013 Cuma

ISPANAK KEBABI


 
MALZEMELER
750 gr ıspanak
1 büyük soğan
300 gr kıyma
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
tuz , karabiber
zeytinyağı
 
YAPILIŞI
 
Soğanı 4 böldükten sonra ince ince doğrayın.(yarım ay şeklinin ikiye bölünmüş hali) Geniş bir tavada zeytinyağı ile pembeleşene kadar kavurup kıymasını ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.kıymasıda kavrulunca salçalarını ilave ediyoruz. Salçanın kokusunu çıkınca tuzunu ve karabiberini ilave edip karıştırıyoruz. Önceden iyice yıkayıp sirkeli suda bekletip yıkadığımız ıspanakları mümkünse elimizle ıspanağın büyüklüğüne göre 2 ye 3 e bölüp kıymalı harcın üzerine yayıyoruz.(  ıspanaklar doğranmayıp biraz uzun olmalı).Ispanaklar tavaya sığmakta zorlanabilir ama kıssa süre sonra hepsi söner. Ben bazen sadece 1/2 çay bardağı su koyuyorum. Ispanaklar sönene kadar pişiriyoruz .
 
 AFİYET OLSUN...
 
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...
 


18 Nisan 2013 Perşembe

İÇ BAKLALI ENGİNAR

 
Enginara bayılıyorum. Ne kadar lezzetli bir yemek. Ah birde burada bolca satılsa . Enginarı pahalı olsa da buluyorsun ama iç baklanın satıldığını hiç görmedim.Annem İstanbul dan gelirken sipariş verdim.  Neyse pişirdim ve afiyetle yedik.
 
MALZEMELER
 
   7 adet enginar, soyulmuş ve temizlenmiş
      yarım kg iç bakla, yıkanmış ve kabukları soyulmuş
  1 soğan, soyulmuş ve yıkanmış
         1-2 havuç  küpküp doğranmış
 zeytinyağı(her enginara 1 kaşık)
  1/2 limonun suyu
   2,5-3 su bardağı kaynamış su
    1 tatlı kaşığı tuz
            yarım demet dereotu
 
YAPILIŞI
 


 Soğanları ve zeytinyağını geniş bir tencereye alıp hafifçe kavurun. Daha  sonra havucu ilave edin.Baklaları ve  enginarları ilave edin. Limon suyunu ve kaynamış suyu ekleyin (su hafifçe üzerine çıkacak).  Tencerenin ağzını kapatıp orta hararetli ateşte enginar ve baklalar yumuşayana kadar (ikisi aynı anda pişiyor) pişirin. Tuzunu ilave edin. Tamamen soğuyunca enginarları servis tabağına alın. İçlerini baklalı harç ile doldurup dereotu ile süsleyerek servis yapın.
 
 

AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...

 
 
 
 

17 Nisan 2013 Çarşamba

ÇİLEKLİ TURTA

 
Sonunda dayanamayıp çilek aldım. Uzun süredir almamak için çaba sarf ediyordum. Almışken çilekli turta yapayım dedim. Neredeyse hepsini bitiyorduk ama zorla da olsa kalan 2-3 dilimi dolaba kaldırdık.

 
 
 
MALZEMELER
 
3 yumurta
1/2 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
3/4 bardak süt(ıslatmak için)
 
KREMASI
 
1 kaşık un
1 kaşık nişasta
4 kaşık şeker
1 yumurta
1 pk vanilya
1-2 kaşık toz krem şanti
2,5 bardak süt
 
YAPILIŞI
yumurta ve şekeri mayonez kıvamını alıncaya kadar çırpıyoruz. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave ediyoruz. Turta kalıbımızı hafifçe yağlayıp harcımızı döküyoruz. 180 derece fırında 10-15 ( bende 10 dakika sürdü) dakikada üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin. ılınca kabından çıkarıp ters çevirin. Soğuyunca yaklaşık 3/4 bardak sütle ıslatın.
Kreması için şeker ve yumurtayı çırpıp un ve nişastayı ilave edin. Sütünü ilave ederek ocağa alın . Karıştırarak pişirin ve kaynayınca 2-3 dakika daha pişirip, altını kapatıp vanilyayı ilave edin. Biraz soğuduktan sonra kremşantiyi katıp karıştırın. Soğuyunca turtanın üzerindeki boşluğa yayın. Üzerini çilekle süsleyin.
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...

16 Nisan 2013 Salı

İÇLİ KÖFTE


Her zaman denemek istemiştim ama cesaret edememiştim. Sonunda başardım. Aslında yaptığım bir çok yemekten daha kolay geldi. Gerçi dışı etsiz . bir çok yörede etsiz yapılıyor. Malatya da çok çeşitli yapılıyor. İçi ıspanaklı, patatesli olabiliyor.

 MALZEMELER

 
1,5 bardak ince bulgur
1 bardak yarma
1 yumurta
1tatlı  kaşığı salça
2-3 kaşık un, tuz
 
İç malzemesi:
300 g kıyma
2-3 küçük doğranmış soğan
1-2 kaşık salça
yarım demet maydanoz
kurutulmuş reyhan
Karabiber, tuz, pul biber
zeytin yağı ve tereyağı
 
 
YAPILIŞI
Öncelikle içini hazırlıyoruz. Soğanları küçük doğrayıp zeytinyağı ve tereyağı karışımında kavurmaya başlıyoruz. Pembeleşince kıymayı ilave edip kavuruyoruz. Kavrulunca salçayı katıyoruz ve salçanın kokusu çıkınca altını kapatıp baharatlarını ilave ediyoruz ve maydanozunuda ince doğrayıp katıyoruz.
Mümkünse iç harcını bir gece önceden hazırlayıp dolaba kaldırın iyice katılaşsın.
İnce bulgurun üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edilip ağzı kapalı bekletilir.(Malatya da yarma unlu ince bulgurdur. Meşhur küftelerimizde hep yarma kullanılır. siz onun yerine ince bulgur ve un karışımını kullanabilirsiniz.
 
Yoğurulan harçtan yumurtadan büyük parçalar koparılarak, sol avuç içine alınır. Avuç içindeki köfte sürekli döndürülerek sağ işaret parmağıyla köftenin ortası oyulur. Bu esnada ellerin kayganlığı sağlaması açısından ıslak kalmasına özen gösterin. iç harcı, kapanmasını zorlaştıracak kadar fazla, ortası boş kalacak kadarda az koymamaya dikkat edilerek doldurulur. (Yaklaşık 2-3 tatlı kaşığı.)Doldurulan içli köfleler geniş ıslatılmış  bir tepsiye dizilir. Köfteler bitince kaynamakta olan suya bir miktar tuz atılarak köfteler tek tek suya bırakılır . Yaklaşık 10-15 dk haşlanır. haşlandıktan sonra istenirse üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilebilir. Biz tavada tereyağında köfteleri biraz kızarttık.

AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...
 

 
 
 
 

9 Nisan 2013 Salı

KEMALPAŞA TATLISI



 
MALZEMELER
 
1 yumurta
 
1 çay bardağı sıvıyağ
 
1 çay bardağı yoğurt
 
1 çay bardağı irmik
 
1 paket kabartma tozu
 
1 paket vanilya
 
1 su bardağından biraz eksik un
 
 
 
ŞERBETİ İÇİN
 
2,5 bardak su
 
2,5 bardak şeker
 
 
 
Üzeri için Hindistan cevizi
 
 
YAPILIŞI

Öncelikle hamurumuzu hazırlıyoruz. Yumurta , şeker, yağ ve yoğurdu çırpıyoruz. İrmiği ilave edip karıştırıyoruz. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz. Burada dikkat edeceğimiz nokta kek hamurundan koyu ama tatlı hamurlarına göre daha cıvık bir hamur olacak. elde hafifçe yuvarlansa yeter. oldukça küçük olacak. 180 derece fırında hafifçe kızarana kadar pişirin. Fırından çıkar çıkmaz kaynar haldeki şerbetini döküyoruz. Yani her ikisi de sıcak olacak. Şerbetini çekince Hindistan cevizini serpiyoruz.

AFİYET OLSUN...

Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz... 


4 Nisan 2013 Perşembe

EKLER PASTA

 
 
 
 

Malzemeler

 200 gr margarin
1 +1/4 su bardağı su
1,5 su bardağı un
4 adet oda ısısında yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığı tuz
 
İç kreması:
500 ml süt
 2 çorba kaşığı un+2 kaşık nişasta
5 kaşık  toz şeker
1/2 poşet kremşanti(kremşantiyi hazırlamak 1 çay bardağı bardağı süt)
1 paket vanilya
 
kremşanti hariç bütün malzemeyi bir tencerede karıştırarak pişiriyoruz.
 Kremamız olunca soğutuyoruz. Başka bir kapta kremşanti ve sütü koyup mikserle
koyu kıvam alıncaya kadar çırpıyoruz.ve kremamıza ilave edip
mikserle çırpıyoruz.
İlk önce su  su ve margarini tencereye koyuyoruz, toz şeker ve tuzu da ilave ediyoruz. Kaynamaya başladığında unu yavaş yavaş değil hepsini birden hızlıca kaynayan suya katıp 5-10 dakika kadar karıştıra karıştıra pişir sonrasında ocaktan al. Hamurun ılımasını bekliyoruz ve hamur ılık hale geldikten sonra yumurtaları içine kırmaya başla. Üç ya da dört yumurta yeterli olur.
Hamur hafifçe ele yapışır bir kıvamda olmalı ve çok katı ya da çok yumuşak olmamalı Hamuru krema torbasına doldurup bir parmak kalınlığında dökebileceğin şekilde istediğin büyüklüklerde sık. Hamuru  yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye sıkacaksın. Ardından 175 derece ısıtılmış fırında 35 – 40 dakika kadar pişir.
 
Fırından eklerleri çıkarıp soğuyunca ikiye kesip kremayla içlerini güzelce doldur.
Son olarak çikolata sosunu hazırlayacağız. Malzemeleri benmari usulü eriteceğiz  Yani içi su dolu bir tencereyi kaynatıp üzerine cam bir kasede malzemeler ateşe değmeden tencereden gelen buhar ve ısıyla eriyecek şekilde yapacağız. 100 gr çikolata yı benmaride eritip üzerine 5o gr erimiş tereyağ ve yarımçay bardağı süt ilave edip karıştırıyoruz. eklerin üzerine döküyoruz.
İsterseniz hazır çikolata sos kullanabilirsiniz.
afiyet olsun...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...