16 Nisan 2013 Salı

İÇLİ KÖFTE


Her zaman denemek istemiştim ama cesaret edememiştim. Sonunda başardım. Aslında yaptığım bir çok yemekten daha kolay geldi. Gerçi dışı etsiz . bir çok yörede etsiz yapılıyor. Malatya da çok çeşitli yapılıyor. İçi ıspanaklı, patatesli olabiliyor.

 MALZEMELER

 
1,5 bardak ince bulgur
1 bardak yarma
1 yumurta
1tatlı  kaşığı salça
2-3 kaşık un, tuz
 
İç malzemesi:
300 g kıyma
2-3 küçük doğranmış soğan
1-2 kaşık salça
yarım demet maydanoz
kurutulmuş reyhan
Karabiber, tuz, pul biber
zeytin yağı ve tereyağı
 
 
YAPILIŞI
Öncelikle içini hazırlıyoruz. Soğanları küçük doğrayıp zeytinyağı ve tereyağı karışımında kavurmaya başlıyoruz. Pembeleşince kıymayı ilave edip kavuruyoruz. Kavrulunca salçayı katıyoruz ve salçanın kokusu çıkınca altını kapatıp baharatlarını ilave ediyoruz ve maydanozunuda ince doğrayıp katıyoruz.
Mümkünse iç harcını bir gece önceden hazırlayıp dolaba kaldırın iyice katılaşsın.
İnce bulgurun üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edilip ağzı kapalı bekletilir.(Malatya da yarma unlu ince bulgurdur. Meşhur küftelerimizde hep yarma kullanılır. siz onun yerine ince bulgur ve un karışımını kullanabilirsiniz.
 
Yoğurulan harçtan yumurtadan büyük parçalar koparılarak, sol avuç içine alınır. Avuç içindeki köfte sürekli döndürülerek sağ işaret parmağıyla köftenin ortası oyulur. Bu esnada ellerin kayganlığı sağlaması açısından ıslak kalmasına özen gösterin. iç harcı, kapanmasını zorlaştıracak kadar fazla, ortası boş kalacak kadarda az koymamaya dikkat edilerek doldurulur. (Yaklaşık 2-3 tatlı kaşığı.)Doldurulan içli köfleler geniş ıslatılmış  bir tepsiye dizilir. Köfteler bitince kaynamakta olan suya bir miktar tuz atılarak köfteler tek tek suya bırakılır . Yaklaşık 10-15 dk haşlanır. haşlandıktan sonra istenirse üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilebilir. Biz tavada tereyağında köfteleri biraz kızarttık.

AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...
 

 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...