20 Mayıs 2013 Pazartesi

PATATELİ İÇLİ KÖFTE - PATATESLİ DOLMA KÜFTE


 
 
Malatya' nın köfteleri meşhurdur. Bulgurla yapılan köftelerin çeşitleri o kadar fazla ki tam sayısını bilemezsiniz. Etsiz yarma dediğimiz bulgurla yapılan bu içli köfteye dolma küfte deriz. Dış kısmı hepsinde aynı ama içini patatesli, ıspanaklı, haşhaşlı veya kıymalı yapabilirsiniz.
 
   MALZEMELER
 
1 bardak ince bulgur
2 bardak yarma
1 kaşık un, tuz
 
İç malzemesi:
Haşlanmış patates
2-3 küçük doğranmış soğan
1-2 kaşık salça
Karabiber, tuz, pul biber
zeytin yağı
 
YAPILIŞI
Öncelikle içini hazırlıyoruz. Soğanları küçük doğrayıp zeytinyağında kavurmaya başlıyoruz. Pembeleşince salçayı katıyoruz ve salçanın kokusu çıkınca küçük küçük doğradığımız patatesleri  ilave ediyoruz ve Karabiber, tuz, pul biber katıyoruz.
 
 Bulgurun üzerine 1 bardak su ilave edilip ağzı kapalı bekletilir.(Malatya da yarma unlu ince bulgurdur. Meşhur küftelerimizde hep yarma kullanılır. Siz onun yerine ince bulgur ve un karışımını kullanabilirsiniz.Yoğurulan harçtan yumurtadan büyük parçalar koparılarak, sol avuç içine alınır. Avuç içindeki köfte sürekli döndürülerek sağ işaret parmağıyla köftenin ortası oyulur. Bu esnada ellerin kayganlığı sağlaması açısından ıslak kalmasına özen gösterin. iç harcı, kapanmasını zorlaştıracak kadar fazla, ortası boş kalacak kadarda az koymamaya dikkat edilerek doldurulur. (Yaklaşık 2-3 tatlı kaşığı.)Doldurulan içli köfleler geniş ıslatılmış  bir tepsiye dizilir. Köfteler bitince kaynamakta olan suya bir miktar tuz atılarak köfteler tek tek suya bırakılır . Yaklaşık 10-15 dk haşlanır. haşlandıktan sonra istenirse üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilebilir.
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...