29 Mayıs 2013 Çarşamba

ÜZÜMLÜ İKİ RENK KEK

 
 
 
MALZEMELER
 
3 yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 pk vanilya
1pk kabartma tozu
kuru üzüm
1-2 kaşık kakao
 
YAPILIŞI
 
Öncelikle 3 yumurta iyice çırpılır. Daha sonra 1 bardak şeker ilave edilip çırpılmaya devam edilir. Mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sonra sırasıyla süt  ve yağ ilave edilir, karıştırılır. Un, vanilya ve kabartma tozu elenerek ilave edilir. Çok yoğun bir kıvamı olmayacak kaşıkla kek hamurunu alıp tekrar kaba boşalttığınızda dökülen hamurun izi 1-2 saniye içinde kaybolacak ama döker dökmez değil. 
Hamurunuzu ikiye ayırın ve birine kakao katın. (çok yoğun olursa 1-2 kaşık süt ilave edin)  Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. Kalıbınızı( bu ölçüde ben dilimli baton kalıp kullandım) önce yağlayıp sonra unlayın ve beyaz hamurunuzu boşaltın. Bu hamurun ortasına kakolu hamuru dökün. üzerine üzümleri serpin.Yaklaşık olarak 30 dakikada pişiyor. Kalıpta yaptığımız için pişme süresi uzun. Tepside daha kıssa sürede pişer. İlk 25 dakika sakın fırının kapağını açmayın. Birde kalıpta küçük fırında pişirirken içi pişmeden üstü çabuk yanıyor. 25 dakika sonra yada siz bakın. Piştiğini anlamak için ise bir bıçak batırın temiz çıkıyorsa pişmiştir. Kalıbında biraz soğutup çıkarın .
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook' da Malatya Butik Kurabiyeyi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz
 
 
 
 
 
 
 


28 Mayıs 2013 Salı

PİZZA


 
 
 
 
MALZEMELER
 
1 çay bardağı süt
2 çay bardağı ılık su
1 yumurta
1/2 paket yaş maya
1 yemek kaşığı şeker
1,5 çay bardağı sıvıyağ +margarin
1,5 tatlı kaşığı tuz
alırı kadar un(6-7 bardak kadar)
 
 ÜST MALZEMELERİ

1-2 domates
yeşil biber
kaşar peyniri
salam
sucuk
yeşil zeytin
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
YAPILIŞI


Bir kaseye ılık sütü, şekeri ve yaş mayayı ekleyip, mayayı eriterek 10 dakika kadar bekletin. Bu sürede kabarma işlemi gerçekleşecek.
Ardından hamur yoğurma kabınıza  5 bardak unu ve tuzu koyup ortasını havuz gibi açın mayayı, suyu ve yağı ekleyip yoğurma işlemine geçin. Çok katı olursa hafif su, çok yumuşak olursa un ekleyerek güzel bir kıvam yakalayın. Su eklemeniz yada un eklemeniz mayayı bozmaz. Ortalama 5-6 dakikada hamur yoğurma işlemi tamamlanır. Üzerini örtüp 1 saat kadar dinlendirin.

Hamurun mayalandıktan sonra, kısaca 1 saat gibi sürede göz kararı hamur iki katı olduğunda. Hamuru  açıp,  altını hafif yağladığınız (yağlı kağıtta kullanabilirsiniz) tepsiye yerleştirip, 3 4 dakika bekletin hamur hafif kendine gelsin. Bu arada canınız nasıl istiyorsa üst malzemelerinizi dilimlemeye başlayabilirsiniz.( bu hamurdan 4 küçük boy pizza çıkar)
Hamur kendine geldiğinde üzerine önce sosunuzu (ketçap da olabilir) ardından bir miktar kaşar peynir, istediğiniz üst malzemeler  serpiştirip önceden ısıtılmış  (200 C) fırında pişirin. Pişmeye yakın çıkarıp üzerine biraz daha kaşar serpin ve tekrar fırına sürün. Kaşar peyniri hafif kızarınca fırından alın.

AFİYET OLSUN...
 
Facebook' da Malatya Butik Kurabiyeyi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz
 


25 Mayıs 2013 Cumartesi

PASTANE KURABİYESİ

 
Eşim bu tarz pastane kurabiyelerini çok sever. Bu seferde onun istediği bir tarifi denedim. Çok beğendi. Çok gevrek bir kurabiye oldu. Resmen ağızda dağılıyor.
 
MALZEMELER
 
1/2 paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı nişasta
1 yumurta
1 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
Alırı kadar un
 
 
SOS
Bitter çikolata
Hindistan cevizi
1 yemek kaşığı tereyağ
 
 
 
YAPILIŞI
 
Tüm malzemeler karıştırılarak ele yapışmayan oldukça yumuşak bir hamur ilave edilir. Sıkma torbasına koyularak istenilen şekilde yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye sıkılır.175 derece fırında pembeleşmeye başlamadan çıkarılır. Soğumaya bırakılır.
Tereyağı bir kapta eritilerek içine parçaladığımız çikolatalar ilave edilip eritilir. Sosu kurabiye pişerken  hazırlarsanız kıvamını alır. Soğuyan kurabiyelerin bir ucu çikolataya batırılarak Hindistan cevizine bulanır. tepsiye donması için bırakılır.
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz
 
 
 

23 Mayıs 2013 Perşembe

TUZLU KURABİYE


 
 
 
 




     MALZEMELER
 
      2 yumurta( birinin sarısı üzerine)
125 gr margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
alırı kadar un

YAPILIŞI
Un ve kabartma tozu dışındaki tüm malzemeleri karıştırın  kabartma tozunu ve azar azar unu ilave edin. yumuşak bir hamur olsun. İstediğiniz şekli vererek yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürün.( yumurta sarısına çay kaşığının ucu ile toz şeker ve 1 tatlı kaşığı yağ koyup karıştırın). Üzerine çörek otu ve susam serpin. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
 
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz
 

22 Mayıs 2013 Çarşamba

MUZLU TURTA


 
MALZEMELER
 
3 yumurta
1/2 su bardağı şeker
1 su bardağı un
1/2 pk kabartma tozu
1 pk vanilya
3/4 bardak süt(ıslatmak için)
 
KREMASI
 
1 kaşık un
1 kaşık nişasta
4 kaşık şeker
1 yumurta
1 pk vanilya
1-2 kaşık toz krem şanti
2,5 bardak süt
 Tart jölesi
 
 
YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri mayonez kıvamını alıncaya kadar çırpıyoruz. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave ediyoruz. Turta kalıbımızı hafifçe yağlayıp harcımızı döküyoruz. 180 derece fırında 10-15 ( bende 10 dakika sürdü) dakikada üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin. Ilıyınca kabından çıkarıp ters çevirin. Soğuyunca yaklaşık 3/4 bardak sütle ıslatın.
Kreması için şeker ve yumurtayı çırpıp un ve nişastayı ilave edin. Sütünü ilave ederek ocağa alın . Karıştırarak pişirin ve kaynayınca 2-3 dakika daha pişirip, altını kapatıp vanilyayı ilave edin. Biraz soğuduktan sonra kremşantiyi katıp karıştırın. Soğuyunca turtanın üzerindeki boşluğa yayın. Üzerini muzla süsleyin. Tart jölesini tarifine göre hazırlayıp muz dilimlerinin üzerini kapatacak şekilde dökün.
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz

20 Mayıs 2013 Pazartesi

PATATELİ İÇLİ KÖFTE - PATATESLİ DOLMA KÜFTE


 
 
Malatya' nın köfteleri meşhurdur. Bulgurla yapılan köftelerin çeşitleri o kadar fazla ki tam sayısını bilemezsiniz. Etsiz yarma dediğimiz bulgurla yapılan bu içli köfteye dolma küfte deriz. Dış kısmı hepsinde aynı ama içini patatesli, ıspanaklı, haşhaşlı veya kıymalı yapabilirsiniz.
 
   MALZEMELER
 
1 bardak ince bulgur
2 bardak yarma
1 kaşık un, tuz
 
İç malzemesi:
Haşlanmış patates
2-3 küçük doğranmış soğan
1-2 kaşık salça
Karabiber, tuz, pul biber
zeytin yağı
 
YAPILIŞI
Öncelikle içini hazırlıyoruz. Soğanları küçük doğrayıp zeytinyağında kavurmaya başlıyoruz. Pembeleşince salçayı katıyoruz ve salçanın kokusu çıkınca küçük küçük doğradığımız patatesleri  ilave ediyoruz ve Karabiber, tuz, pul biber katıyoruz.
 
 Bulgurun üzerine 1 bardak su ilave edilip ağzı kapalı bekletilir.(Malatya da yarma unlu ince bulgurdur. Meşhur küftelerimizde hep yarma kullanılır. Siz onun yerine ince bulgur ve un karışımını kullanabilirsiniz.Yoğurulan harçtan yumurtadan büyük parçalar koparılarak, sol avuç içine alınır. Avuç içindeki köfte sürekli döndürülerek sağ işaret parmağıyla köftenin ortası oyulur. Bu esnada ellerin kayganlığı sağlaması açısından ıslak kalmasına özen gösterin. iç harcı, kapanmasını zorlaştıracak kadar fazla, ortası boş kalacak kadarda az koymamaya dikkat edilerek doldurulur. (Yaklaşık 2-3 tatlı kaşığı.)Doldurulan içli köfleler geniş ıslatılmış  bir tepsiye dizilir. Köfteler bitince kaynamakta olan suya bir miktar tuz atılarak köfteler tek tek suya bırakılır . Yaklaşık 10-15 dk haşlanır. haşlandıktan sonra istenirse üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilebilir.
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz
 

14 Mayıs 2013 Salı

ÇİKOLATALI DONDURMA


Sonunda dondurma yaptım. Aslında çilekli yapacaktım ama hala çileklere güvenip alamıyorum. Yerli çileklerin çıkmasını bekliyorum. Dondurmam gayet güzel oldu .
Çocuklar hava ısındığından beri her gün dondurma istiyor. Ev yapımı katkısız dondurma yapınca  akşamları külaha 1 top dondurma koyuyorum hem sağlıklı hem de dışardakilerden daha az tüketmiş oluyorlar.
 
 
MALZEMELER
 
1 litre süt
1 tatlı kaşığı salep
1 su bardağı şeker
1 kutu krema
100 gr çikolata
 
YAPILIŞI
Sütü tencereye koyuyoruz ve kaynamasını bekliyoruz. şeker ve salebi karıştırıp kaynayan süte ilave ediyoruz. Karıştırmaya devam ediyoruz. yaklaşık 10 dk pişiriyoruz. altını kapatıyoruz ve içine kremayı ilave edip karıştırıp ufak parçalara böldüğümüz çikolatayı ilave edip eriyene kadar karıştırıyoruz. dondurmamız oda sıcaklığına gelince dondurucuya dayanıklı bir kaba aktarıp buzluğa kaldırıyoruz. Dondurmamız sertleşene kadar 30- 45 dk da bir karıştırıp eşit şekilde donmasını sağlıyoruz.
 
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...

13 Mayıs 2013 Pazartesi

ÇİKOLATALI PORTAKALLI CUPCAKE




MALZEMELER
 
4 yumurta
2 bardak şeker
1 paket kabartma tozu
1 bardak süt
1 bardak sıvı yağ
50 gr kakao(1 büyük paket)
100 gr çikolata
portakal kabuğu rendesi
 
YAPILIŞI
 
Öncelikle  yumurta iyice çırpılır. Daha sonra 2 bardak şeker ilave edilip çırpılmaya devam edilir. Mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sonra sırasıyla süt, portakal kabuğu rendesi ve yağ  ilave edilir, karıştırılır. Benmaride erittiğiniz çikolatayı da ilave edin. Un, kakao ve kabartma tozu elenerek ilave edilir. Çok yoğun bir kıvamı olmayacak kaşıkla kek hamurunu alıp tekrar kaba boşalttığınızda dökülen hamurun izi 1-2 saniye içinde kaybolacak ama döker dökmez değil. . Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. Kağıt kapsülleri hazırlayıp  hamurunuzdan yaklaşık kapsülün yarısına kadar boşaltın. Yaklaşık olarak 16-20 dakikada pişiyor.  Piştiğini anlamak için ise kürdan batırın temiz çıkıyorsa pişmiştir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...

4 Mayıs 2013 Cumartesi

PUDİNGLİ KURABİYE

 
 
 
 
Arkadaşımdan aldığım bir tarif.  Onun tarifinde yarım paketti ama ben pudingin tamamını kullandım. Sabah küçük kızıma sordum fıstıklı mı? yoksa çilekli pudingli mi? yapalım diye o da çilekli istedi Hamur halindeyken daha pembe renkteydi ama pişince pembeliği fazla kalmadı.
çok gevrek ve malzemesi az bir kurabiyeydi.
 
 
 
 
MALZEMELER
 
1 paket margarin
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket çilekli puding
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
 
YAPILIŞI
 
Yağlar ve puding iyice karıştırılır. d
Daha sonra biraz un ve kabartma tozu elenerek karıştırılır. Ele yapışmayan bir hamur olana kadar un ilave edilir. Küçük parçalar alınarak yuvarlanır ve  tepsiye dizilir.175 derece fırında 20-25 dk pişirilir.
(Siz fırınınıza göre kontrol edin)
fırından çıkıp soğuyunca pudra şekeri ile süslenir.
 
AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...
 

3 Mayıs 2013 Cuma

PATATESLİ GÜL BÖREĞİ



MALZEMELER

 5 adet yufka
 1 kase yoğurt
 2 yumurta
 1 çay bardağı sıvı yağ,
 1 demet maydanoz
haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
1 kaşık salça
 Tuz, pul biber, karabiber


YAPILIŞI

 İlk olarak patateslerimiz haşlayalım ve doğrayalım( isterseniz rendeleyin). Bir tavaya biraz sıvıyağ koyup doğradığınız soğanları pembeleşene kadar kavurun ve salçasını ilave edin. patatesleri katıp iyice karıştırın.  Tuz, pul biber, karabiber, istenirse kimyon ve ince doğradığınız maydanozları ilave edip altını kapatın.
 Daha sonra masaya bir adet yufkamızı tamamen açın, ve eşit 2 parça olacak şekilde kesin.
1 kasenin içinde sıvı yağ, 1 yumurta ve yoğurdu  koyup tamamen karışacak şekilde çırpın
. Daha sonra her bir yufka parçasının içine bir kaşık yardımıyla bu yağlı karışımı yufkayı nemlendirecek şekilde dökün.
Sonra  yufka parçasının geniş tarafına şerit halinde patates karışımımızdan yayalım ve geniş taraftan başlayarak rulo yapalım. Bu ruloyu ortadan ikiye kesip bir ucundan içe doğru kıvırarak yuvarlak hale getirelim ve yağladığımız fırın tepsisine yerleştirelim. Kalan diğer parçalar için de aynı işlemi yapalım, diğer yufkaları da aynı şekilde kesip,  karışımımızla ıslatıp, patatesi güzelce yayarak yufkayı kıvıralım ve tepsiye dizelim. Bütün yufkalar bittikten sonra bir yumurta ve 1-2 kaşık karışımdan  karıştırarak tüm böreklerin üzerine sürün. Eğer varsa susam ve çörek otunu da böreklerin üzerine serpiştirerek kızarana kadar pişirin

 AFİYET OLSUN...
 
Facebook'da Malatya Butik Kurabiye 'yi takip etmek ve sayfasını beğenmek için  burayı tıklayabilirsiniz...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...